luni, 1 octombrie 2012

Hemoroizii si diareea



In general, atunci cand se vorbeste despre boala hemoroidala, prima intrebare pe care o adreseaza medicul curant pacientului este referitoare la starea de sanatate a tractului intestinal. Practic, este important de stiut daca pacientul sufera de constipatie acuta sau cronica sau de orice alt tip de blocaj intestinal deoarece intreruperea procesului digestiv este, de fapt, principala cauza a aparitiei inflamatiei la nivelul venelor anorectale. In aproape 90% din cazuri, raspunsul va fi afirmativ. Ce se intampla in celelalte 10% din cazuri? Surprinzator, acesti pacienti prezinta acelasi tip de rani la nivelul mucoasei canalului rectal ca si persoanele care sufera de constipatie cronica, dar cu o origine diferita. Mai precis, ranile care conduc la aparitia hemoroizilor sunt cauzate de un sindrom diareic.
Fiziologic, pare aproape imposibil ca fluidificarea bolului fecal sa produca rani la nivelul mucoasei canalului rectal, dar adevarul este ca procesul este relativ mai complicat. Prin urmare, este important sa intelegem functionarea intregului aparat digestiv inferior. Astfel, canalul rectal este format din muschi circulari, care dezvolta o forta de contractie foarte mare. De cele mai multe ori, forta de contractie este responsabila de imposibilitatea canalului rectal de a isi modifica diametrul cu rapiditate sau, pur si simplu, de a-si modifica diametrul peste o anumita limita. Acesti muschi sunt acoperiti de o mucoasa dubla, a carui rol este de a impiedica orice contact intre bolul fecal si muschii rectali. Evident, pentru a functiona in mod corespunzator, muschii rectali au nevoie de sange. In acest caz, sangele provine de la venele anorectale, vase de sange speciale, a caror pereti sunt mai grosi decat cei al altor vene din corp. Motivul este simplu: peretii venelor din aceasta zona a corpului trebuie sa reziste la presiuni mari, venite atat din interior, cat si din exterior. Atunci cand echilibrul este distrus de un agent patogen sau de o modificare fiziologica neasteptata, venele anorectale se inflameaza si apar hemoroizii.
Dupa aceasta informare in legatura cu fiziopatologia bolii hemoroidale, devine evident cum un bol fecal de dimensiuni mari si cu o consistenta ridicata poate sa raneasca peretii canalului rectal si sa cauzeze inflamarea venelor anorectale. Totusi, specialistii au stabilit ca si persoanele care sufera de o variatie a sindromului diareic, fie el acut sau cronic, respectiv cauzat de o bacterie sau de un virus, pot prezenta hemoroizi. Explicatia este perfect logica, daca urmarim fiziologia sindromului diareic: datorita unui agent patogen, creste foarte mult peristaltismul intestinal, ceea ce conduce la o transformare incompleta a alimentelor si la aparitia unor pungi de gaz, provenit din ingerarea aerului o data cu mancarea consumata sau format la finalul distrugerii partiale a alimentelor. Astfel, o parte dintr-un aliment sau o punga de gaz de dimensiuni ridicate, impinse din colon in canalul rectal cu viteza mare vor cauza o expansiune brusca a acestei parti a sistemului digestiv inferior. Daca expansiunea este repetata, elementele agresive vor produce rani la nivelul mucoasei canalului rectal, care se traduc, cu usurinta si rapiditate, in inflamarea venelor anorectale.
           Din fericire, hemoroizii care au drept cauza sindromul diareic sunt usor de tratat si dispar, de cele mai multe ori, la cateva zile dupa ce diareea a incetat. Totodata, este bine de stiut ca o data ce pacientul a suferit de hemoroizi, acestia pot reapare oricand, chiar si atunci cand acesta trece printr-un episod de diaree acuta sau ajunge sa prezinte constipatie cronica. Se prefera tratamentul naturist pentru acest tip de boala hemoroidala, incluzand si metode clasice ale terapiei antidiareice. De obicei, schema de tratament arata in felul urmator: se recomanda ceai de menta si alimente care au calitati antidiareice, dar si bai de sezut cu ceai de castan, ceai de coada soricelului, ceai de coada calului, dar si ceai de vita de vie. In cazuri extreme, daca pacientul sangereaza, este necesara o interventie rapida, prin aplicarea de comprese cu macerat de coada calului sau cu decoct de coaja de castan.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu