luni, 22 octombrie 2012

Mancarimile anale (pruritul anal) si hemoroizii

Pruritul anal este un simptom care poate fi asociat cu o serie foarte mare de boli, printre care se numara afectiuni ale sistemului digestiv, probleme ale pielii sau ale metabolismului in sine. Dintre afectiunile sistemului digestiv care se prezinta cu mancarimi anale, cea mai cunoscuta si cea mai relevanta este boala hemoroidala. Pentru cei care cunosc descrierea fiziopatologica a hemoroizilor, existenta pruritului anal nu este un mister, dar pentru pacientii care sunt diagnosticati pentru prima data cu aceasta boala, mancarimea dezvoltata in zona anala poate fi surprinzatoare si jenanta. Astfel, pentru a intelege de ce iritatia aparuta este o consecinta perfect normala a bolii hemoroidale si cum sa o tina sub control, pacientilor trebuie sa li se explice cateva lucruri esentiale despre hemoroizi.
    In primul rand, hemoroizii sunt o boala inflamatorie. Ce inseamna acest lucru? Raspunsul este simplu: corpul pacientului secreta o serie de factori proinflamatorii. Motivele secretiei de factori proinflamatorii pot fi diferite: agenti patogeni, modificari fiziologice, dar si modificari ale alimentatiei si stilului de viata al persoanei in cauza. Definitia strict medicala a hemoroizilor este simpla: hemoroizii sunt inflamatii ale venelor anorectale. Legatura dintre aparitia acestor inflamatii si existenta unui prurit este una strict de circumstanta. Din pacate, nu poate fi impiedicata. Astfel, aceiasi factori proinflamatorii care conduc la aparitia bolii hemoroidale in sine au si o componenta care induce iritatia atat de temuta de pacientii care sufera de hemoroizi. In general, iritatia apare la cateva saptamani sau, in cazul in care suferindul are un organism mai rezistent, la cateva luni de la prima manifestare a bolii hemoroidale. Daca pacientului nu i s-au explicat toate etapele dezvoltarii hemoroizilor, pruritul il va lua prin surprindere, ceea ce nu este bine pentru pacient, deoarece metodele clasice de tratament rareori functioneaza si, in unele cazuri, poate inrautati situatia initiala.
    Tratamentul pruritului in sine nu este o prioritate terapeutica in cazul bolii hemoroidale si motivul nu este pentru ca iritatia nu ar fi importanta, ci pentru ca toate substantele medicamentoase utilizate in tratamentul hemoroizilor au si o componenta antipruriginoasa. Practic, daca pacientul isi aplica de mai multe ori pe zi diferite creme sau unguenta antihemoroidale, acestea vor conduce la ameliorarea tuturor simptomelor pe care le prezinta suferindul: durere, sangerari, inflamatii si prurit. Din pacate, exista si variante de tratament antihemoroidal care pot conduce la aparitia iritatiei sau la inrautatirea mancarimii. De exemplu, daca persoana in cauza prefera sa se trateze utilizand o terapie naturista, este bine sa fie foarte bine informat despre continutul in principii active a plantei folosite. Coada soricelului si coada calului sunt recomandate si pentru oprirea hemoragiei si pentru ameliorarea durerii pacientului, dar au si componenta antipruriginoasa. Pe de alta parte, scoarta de stejar si urzicile de gradina sunt total contraindicate daca pacientul sufera si de iritatie anala, pe langa simptomele clasice.

    In general, se recomanda acestor pacienti sa respecte cateva reguli esentiale:
  • Pacientul trebuie sa faca doar bai de sezut cu apa calda. Apa nu trebuie sa fie nici rece, dar nici fierbinte, pentru a nu irita mai mult zona afectata. Daca suferindul face bai de sezut doar cu infuzie de plante antihemoroidale, este bine de stiut ca infuzia trebuie strecurata foarte bine, pentru a nu produce rani la nivelul pielii, dar si pentru a nu introduce corpuri straine in ranile deschise cauzate de ruperea hemoroizilor.
  • Toate materialele textile care ating zona iritata trebuie sa fie tesute din fibra naturala, cum este bumbacul. Matasea este o fibra naturala, dar este iritanta datorita provenientei ei animale, spre deosebire de bumbac, care este de provenienta vegetala. Astfel, lenjeria pe care pacientul o poarta trebuie sa fie doar din bumbac pe toata perioada in care acesta trece printr-o criza hemoroidala. De asemenea, este de preferat ca, dupa spalarea zonei afectate, pacientul sa foloseasca un prosop foarte moale si sa nu aplice nici un fel de presiune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu