miercuri, 21 noiembrie 2012

Depresia si hemoroizii



Hemoroizii sunt definiti de manualele de medicina interna drept o afectiune minora a sistemului digestiv, dar si drept o problema vasculara, deoarece ei sunt, de fapt, inflamatii ale venelor anorectale. Aproape trei sferturi din populatia globului a suferit, sufera sau va suferi de hemoroizi la un moment dat, ceea ce face boala hemoroidala sa fie un adevarat flagel al noului mileniu. O data cu extinderea nefireasca a bolii, s-a observat si aparitia unei noi componente a acestei afectiuni, o componenta care nu fusese prezenta la pacientii cu hemoroizi pana la finele secolului trecut: afectarea psihologica. Astfel, se poate spune ca schema de tratament impotriva hemoroizilor nu trebuie sa contina doar cicatrizante, antihemoragice, analgezice si antibacteriene, dar si o medicatie impotriva depresiei, cea mai frecventa problema psihologica de care sufera persoanele diagnosticate cu boala hemoroidala.
Depresia este cauzata de o serie de simptome ale hemoroizilor si nu de boala in sine. Prin urmare, este bine de stiut ca persoanele care prezinta dureri intense in perioada crizelor hemoroidale, dar si cele care sufera de dureri si in alte momente, precum si cele care prezinta prurit anal si sangerari sunt predispuse la instalarea depresiei. De cele mai multe ori, depresia este minora si se manifesta prin indiferenta catre activitatile care ii faceau placere persoanei respective, irascibilitate, oboseala fizica si psihica, dar si prin incetarea interactiunilor sociale si personale pe perioade scurte de timp. De asemenea, daca pacientul este diagnostica cu depresie minora, este important ca familia sa sa stie ca persoana in cauza nu va cere ajutorul membrilor familiei atunci cand va suferi de dureri sau cand va sangera, deoarece nu se simte comfortabil cu propriul corp si cu afectiunea de care sufera. O data cu trecerea printr-o criza hemoroidala, depresia minora dispare si pacientul este pregatit pentru urmatorul moment dificil al acestei boli. Totusi, daca medicul curant observa ca suferindul nu se descurca emotional si psihologic cu simptomele bolii hemoroidale, este bine sa il indrume catre un psiholog. In cazuri grave, atunci cand hemoroizii cauzeaza insomnii severe sau o dependenta de analgezice, problemele pacientului sunt mai usor de rezolvat cu ajutorul unor conversatii cu un medic psihiatru, care ii poate prescrie acestuia o medicatie adecvata.
Am stabilit ca hemoroizii pot conduce la aparitia unei depresii minore. Pot ei sa genereze si o depresie majora? Desi mult mai rara, depresia majora este prezenta in patologia bolii hemoroidale. Se instaleaza, de obicei, dupa ce pacientul a suferit de hemoroizii de foarte multi ani si tratamentul clasic utilizat pentru a ameliora simptomele nu mai functioneaza. Acesta este momentul in care medicul curant trebuie sa prezinte pacientului alte variante de tratament, chiar unele radicale, cum sunt interventiile chirurgicale sau nechirurgicale. De asemenea, sedintele de terapie la psiholog sau la psihiatru trebuie sa devina o obisnuinta pentru un pacient diagnosticat cu depresie majora. Primii care pot observa ca o persoana trece printr-un colaps psihologic sunt membrii familiei. Poate fi complicat daca nu sunt informati de catre medicul de familie despre semnele depresiei clinice, dar o data ce acestea sunt elucidate, ele devin evidente. 

Astfel, pacientul refuza contactul cu lumea exterioara, nu mai doreste sa aiba o viata sociala activa, nu doreste sa isi vada prietenii, rudele indepartate si, in anumite cazuri, nu isi mai atinge membrii familiei. Exista persoane, in general de sex masculin, care refuza sa mai doarma in aceiasi camera cu partenera de viata pentru perioade scurte de timp sau care devin irascibile atunci cand li se ofera anumite tipuri de mancare. De obicei, dieta unui bolnav de hemoroizi este foarte stricta si atunci cand un pacient refuza sa manance un anumit fel de mancare, familia ar trebui sa se ingrijoreze si sa ajunga la concluzia ca boala s-a agravat, chiar daca pacientul nu este de acord cu aceasta presupunere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu