marți, 5 martie 2013

Extractul de castane pentru hemoroizi



Boala hemoroidala este o afectiune foarte studiata la nivelul lumii medicale internationale, atat datorita frecventei cu care apare, cat si datorita imposibilitatii dezvoltarii unui tratament complet si eficient. Desi caracterizati fiziologic si patologic de aproape patru mii de ani, hemoroizii au reusit sa uimeasca intreaga lume medicala atunci cand tratamentele propuse, an dupa an, nu s-au dovedit suficiente pentru a le opri evolutia sau pentru a ii vindeca in intregime. Inovatiile terapeutice ale ultimelor decenii prezinta doar medicamente de sinteza, medicamente care ofera doar o solutie temporara pentru o problema ce pare a avea atat o componenta genetica, cati si o componenta de mediu. Daca terapia conduce doar la solutii temporare, nu exista pacienti care, dupa un anumit tip de tratament, nu au mai prezentat crize hemoroidale? Raspunsul este simplu si suprinzator: ba da, exista astfel de pacienti, dar tratamentul mentionat nu este unul clasic, oferit de medicina traditionala, ci unul alternativ, folosit si testat de oameni de-a lungul secolelor. Astfel, prin studiul atent al pacientilor care au folosit terapii alternative pentru a se vindeca de boala hemoroidala, s-a constatat ca utilizarea plantelor medicinale pentru tratamentul hemoroizilor este cea mai buna varianta terapeutica. 

            Printre plantele medicinale folosite se numara urzica verde si urzica alba, musetelul, salcia, castanul, vita de vie, fructele de padure si hamamelisul. Dintre toate aceastea, castanul este cel mai popular in medicina traditionala antihemoroidala. Motivul este simplu: castanul prezinta cateva proprietati esentiale pentru a fi incorporat in tratamentul impotriva hemoroizilor. Astfel, datorita continutului sau ridicat in principii active, castanul este un excelent cicatrizant, antihemoragic, analgezic si antipruriginos. Este bine de stiut ca aceasta planta medicinala se poate prepara sub diverse forme, de la infuzia din frunze sau scoarta de castan, pana la extractul de castan, care poate fi incorporat in diverse forme farmaceutice. Daca infuzia sau maceratul de castan este obtinut din frunze de castan, acestea trebuie sa fie culese primavara, la doua saptamani dupa ce au aparut, inainte de formarea florilor sau la finele perioadei de crestere, toamna, atunci cand fructele de castan au disparut, pentru ca pacientul sa obtina cantitatea maxima de principii active printr-un singur procedeu extractiv. De asemenea, infuzia trebuie preparata din doua sute de grame de produs vegetal uscat la aer sau cu ajutorul caldurii de slaba intensitate, peste care se adauga patru sute de grame de apa fierbinte, nu clocotita. In final, infuzia trebuie lasata in contact timp de treizeci de minute, apoi trebuie filtrata prin tifon sau printr-un filtru metalic foarte des. Culoarea infuziei trebuie sa fie brun inchis, dar nu galbena si, in nici un caz, neagra. Daca lichidul este galben, cantitatea de principii active este prea mica si efectul terapeutic va fi scazut, iar daca lichidul este de culoare neagra, frunzele au fost uscate necorespunzator si s-au oxidat inainte de a fi folosite in infuzie.
            Infuzia si maceratul de frunze de castan sunt indicate spre a fi folosite drept lichid pentru baile de sezut ale pacientului, atunci cand sangerarea devine permanenta, dar de intensitate scazuta. Daca sangerarea este puternica, ea reprezinta o urgenta chirurgicala si trebuie tratata ca atare, la camera de urgente a spitalelor specializate. De asemenea, atunci cand scoarta de castan este prelucrata sub forma de pudra, ea poate fi incorporata in unguente sau creme antihemoroidale. De obicei, cremele impotriva hemoroizilor se aplica doar atunci cand venele anorectale sunt inflamate, dar nu sangerande, pentru a incuraja scaderea iritatiei din zona afectata, dar nu formarea unor cruste care sa creeze tesut cicatrizant de dimensiuni mari si neomogen. Castanul este, de cele mai multe ori, utilizat ca si principiu terapeutic adjuvant, alaturi de medicatia clasica sau alaturi de alte componente ale unui tratament alternativ. Trebuie mentionat, de asemenea, ca ingerarea infuziei de castan trebuie facuta doar daca hemoroizii se afla pozitionati foarte sus in canalul rectal si o baie de sezut nu ar putea sa ajute pacientul. Totusi, infuzia cu utilizare orala este preparata diferit de cea cu utilizare rectala.